O Murteru

otok murter

Otok Murter jedan je od otoka sjevernodalmatinske otočne skupine, najgušće otočne skupine Jadrana i Sredozemlja, u kojoj se nalazi gotovo 40 posto svih hrvatskih otoka. Zahvaljujući stoljetnoj brizi Murterina za svoje prekomorske posjede, Murter je postao središte “galaksije” od čak 189 otoka, otočića i hridi.

Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga i Šibensko-kninske županije. Otok Murter je od kopna udaljen svega 6 metara, pa je ta udaljenost premoštena pokretnim mostom, što otok čini pristupačnim i daje mu dodatan šarm.

Na Otoku Murter se nalaze četiri naselja, od kojih su Murter i Jezera starija, a Tisno i Betina mlađa. Veći dio otoka prekriven je stoljetnim stablima maslina i smokava, što su i glavne tradicionalne kulture koje uzgaja domaće stanovništvo.

Od trenutka doseljenja do danas, stanovnici Murtera prošli su put od ratara i stočara, ribara, vinogradara do ugostitelja,skipera, turističkih djelatnika… Škrta zemlja, nekoć uzrok teškog težačkog života i bijede, danas postaje atrakcija, puste pješčane uvale postaju najatraktivnije plaže, a Kornati bivaju otkriveni kao jedan od najljepših ekološki očuvanih krajolika.

Otok Murter je poznat po predivnim pješčanim i šljunkovitim plažama. A pored poznatih – Slanice, Kosirine, Čigrađe,Podvršaka, Lovišća i dr., velik je broj i malih uvalica, skrivenih od očiju i daleko od vreve većih plaža.